Építkezés előregyártott betonelemekből: időtakarékos kivitelezés, klímabarát végeredmény

Klímafal, klímafödém, vagy klíma koporsófödém, lépcső vagy erkélyelem, liftakna pincefalak vagy éppen alapozás – sok más mellett ezek mind megoldhatók a Leier előregyártott betonelemeivel.

Épülhet belőlük lakó- vagy középület, szó szerint a pincétől a padlásig, kifejezetten a XXI. század energetikai elvárásaihoz igazodva.

Akár bonyolultabb szerkezetek vagy egyedi formák és méretek megvalósítása – ezek jellemzik a korszerű, betontechnológiával történő előregyártást a Leiernél. A megrendelői igényekre válaszként egyre szélesebb körben és egyre innovatívabb műszaki tartalmakkal készülő előregyártott elemek kerülnek a piacra, amelyek közül a legizgalmasabbak közé tartoznak az ún. klímafalak és klímafödémekGyorsaság, gazdaságosság, energetika és környezettudatosság. Ezekre ad választ a beszerelést könnyítő klímafödém és a klímafal, amely a hűtés és fűtés megoldására egyben kínál megoldást. A technológia lényege, hogy a lemezekbe gyári körülmények között előre bekerülnek a fűtési és hűtési csövek, amelyek alkalmasak fűtő- és hűtővíz szállítására és akár hőszivattyú kiszolgálására is. A terv szerint kialakított, elosztó dobozokat, vezetékcsatlakozókat, fűtő és hűtő köröket előre beépítetten magában foglaló kéregfal és kéregfödém elemek minimálisra csökkentik az építési hibákat, nem kell utólag vésni, csövezni, ezért jelentős mennyiségű szakmunka és építési hulladék takarítható meg alkalmazásukkal. Új épületek ellenőrzött helyiség-szellőzéséhez a felületi hőmérséklet és a légáramlás szabályozását is ki kell dolgozni. A klímafödém integrált szellőzőkkel kiegészített változata erre kínál megoldást, hiszen ebben az esetben a szellőztetés pozíciói is kialakításra kerülnek.

Egy nemrég Győrben épült irodaépület kivitelezésekor speciális klíma koporsófödém is épült a Leier klímafalakból és klímafödémekből. A több szempontól is rendhagyónak számító építési megoldás egyik különlegességét az eltérő tetőhajlás adta. A másik különlegesség, hogy ezeket a vasbeton szerkezeteket is klímacsövekkel látták el, így az emeleti szint teljes felületi hűtést és fűtést kapott.

Az újdonságok között mindenképpen figyelemre méltó a belső oldali hőszigeteléssel ellátott Leier kéregfal, amelynek lényege, hogy a két kéreg közötti hézagba, a külső kéreghez kapcsolódva gyári körülmények között hőszigetelés kerül. Ennek célja természetesen az, hogy a teljes szerkezet hőszigetelő képességét javítsa a Leier előregyártott termékek esetén már megszokott azon előnnyel, hogy mindez ne igényeljen több élőmunkát, mint amennyi a kéregfalakkal kapcsolatosan megszokott. Az integrált hőszigeteléssel gyártott kéregfalak alkalmazása miközben gyorsítja az építkezést, a helyi ad hoc megoldások és ezzel a hibázás lehetőségét csökkenti, egyúttal segíti a kivitelezés költség- és időráfordítás pontosabb kalkulációját is.

Izgalmas elem a változatos geometriával rendelkezésre álló ún. hőhíd-megszakító elemmel ellátott erkélyelem. Ennek előnye, hogy utólag a födémhez építve nem igényli a felületképzést, ami gyorsítva a kivitelezést főleg társasházaknál hozhat előnyt. Hasonlóan gyorsít a kivitelezésen az emeletnyi méretű liftakna elemek alkalmazása. Az egyenként bedaruzható egységekkel a helyszíni zsaluzás hagyható el, ami idő- és költségmegtakarítást is eredményez.
Az elemek vasalása az épület statikusának adatszolgáltatása és elvárásai alapján történik, míg az elemek egymáshoz rögzítése menetes szárak és hüvelyek segítségével valósul meg, akár néhány óra alatt.

Több szintes családi ház esetén egy lépcső beépítése időigényes feladat.
Társasház kivitelezésben járatos szakemberek véleménye alapján pedig kijelenthető, hogy a beemelés után közvetlenül használatba vehető változatos geometriával készülő előregyártott lépcsők nagy mértékben segítik a további kivitelezést, a könnyű mozgást. Plusz az, hogy a nagy felfordulás közepette egy már járható lépcső nagyban könnyítheti a szintek közötti mozgást, a reménybeli vevő érkezésekor pedig kifejezetten jó benyomást is kelthet. A Leier lépcsőelemei az építész vagy statikus terveknek megfelelő geometriával és az igénybevétel szerinti vasalással készülnek a gyárban. Ebben az esetben nincs szükség zsaluzásra, vagy vasbeton szerelési munkákra a helyszínen, használati felülete pedig fagynak, sózásnak ellenáll és/vagy készülhet csúszásgátló felülettel is.